اطلاعات روز: سیما سمر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که جنگ و فقر جاری در افغانستان نباید بهانهی در دست حکومت برای محروم کردن زنان از برابری جنسیتی باشد.
برابری جنسیتی پنجمین هدف توسعهی پایدار است. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان امروز (سهشنبه، ۲۲ حمل) کنفرانسی را تحت عنوان «برابری جنسیتی» در کابل برگزار کرد و خانم سمر در این کنفرانس تأکید کرد که یکی از اهداف، از بین بردن هرگونه تبعیض است؛ هرگونه تبعیضی که به خاطر جنسیت بهوجود آید، باید از بین برده شود.
سمر از حکومت افغانستان خواست هنگامی که مقررهها و پالیسیها را در رابطه به تطبیق اهداف توسعهی پایدار تدوین میکند، نهادهای مختلف را در آن شریک سازد و نظرات همه را در این مورد بگیرد.
رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر همچنان بر حقوق برابر زنان در عرصههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تاکید کرد.
خانم سمر گفت که نابرابری جنسیتی در جامعه وجود دارد «ما در جامعهای زندگی میکنیم که حتا غذای خوب به طفل پسر داده میشود.»
دومین هدف توسعهی پایدار، از بین بردن هرگونه خشونت علیه زنان و دختران است و کشورها موظف شدهاند هرگونه خشونتی که علیه زنان وجود دارد، باید اقداماتی را برای از بین بردن آن انجام دهد.
به گفتهی خانم سمر، تا زمانی که خشونت علیه زنان در یک کشور وجود داشته باشد، این کشور نمیتواند ادعا کند که اهداف توسعه پایدار را تطبیق کرده است: «هرنوع خشونت علیه زن باید برداشته شود، درغیر آن ما به هدف نمیرسیم و افغانستان به صلح نمیرسد. حضور زنان در یک جامعه نشان دهنده صلح و مدنیت است.»
خانم سمر تأکید کرد که بهمنظور از بين بردن خشونت عليه زنان، بايد پاليسیها و قوانين بيشتر ساخته شود و مورد تطبيق قرار بگيرد.
مبارزه با عنعنات ناپسند و پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات
مبارزه با عنعنات، رسم و رواجهای ناپسند نیز در زمینهی برابری جنسیتی مهم است. بسیاری این رسم و رواجها موانع جدی و اساسی در برابر حضور زنان و دسترسی به حق برابر است. خانم ثمر گفت تا زمانی که تمام مردم افغانستان در برابر رسم و رواجهای ناپسند مبارزه نکنند، مبارزه با این پدیده ممکن نیست.
او گفت: «این عنعنات ناپسند را ما میبینیم. دختران را به بدل میدهند، دختران را به ازدواج اجباری میدهند و دختران را به اقاربش به بدل میدهند. با دختران بهعنوان یک جنس و یک شی برخورد میشود.»
از سوی دیگر خانم سمر در این کنفرانس ضمن تاکيد بر پايان دادن فرهنگ معافيت از مجازات در کشور گفت که حکومت مسئوليت دارد تا قضايای خشونت عليه زنان را جدی پيگيرى نموده و مجرمان را به محاکمه بکشاند.
او گفت: «در افغانستان يک فرهنگ ناپسند رايج است که اگر برادر و يا پدر، خواهر و يا دختر خود را به قتل رساند، بدون اينکه مجازات شود گفته میشود که مسأله ناموسدارى است، خوب کرده و غيرت دارد که دختر و يا خواهر خود را کشته؛ از اين حالت بايد خارج شويم، ما خواهان محکمه عادلانه و تطبيق قانون بالای همه هستيم.»
احترام به کار زنان
در این کنفرانس تاکید شد که به کار و زحمت زنان باید احترام شود و به آن اهمیت داده شود.
سیما سمر در این مورد گفت: «چون کار زنان در خانه پول نمیآورد، به آن اهمیت داده نمیشود در حالی زنان در خانه از مریضان پرستاری میکنند و در حفاظت از اعضای خانواده نقش مهمی بازی مینمایند ولی به این کار زنان اهمیت داده نمیشود.»
سمر تأکید کرد که کار بدون مزد زنان باید در پالیسیها به رسمیت شناخته شود: «سیستمها و پلانهای انکشافی قسمی ساخته شود که کار زنان به رسمیت شناخته شود.»
دلبر نظری، وزیر امور زنان گفت که این وزارت برنامههای مشخصی برای برابری جنسیتی دارد. خانم نظری تاکید کرد که عدالت در جامعه تا زمانی ممکن نیست که زنان به برابری دست یابند.
عبدالستار مراد، وزیر اقتصاد گفت این وزارت از یک سال به این سو مصروف تهیه سند اهداف توسعه پایدار است و تا زمانی که همه نهادهای مدنی و دولتی در این راستا همکاری نکنند، تهیه یک سند موثر در این عرصه ممکن نیست.
به گفتهی او، این وزارت در ساختن این سند با مشکلات فراوانی روبهرو است زیرا آمار و ارقام مشخصی در رابطه به وضعیت موجود زنان وجود ندارد.
نوشته سیما سمر: حکومت نباید به بهانهی جنگ و فقر زنان را از برابری جنسیتی محروم کند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.