اطلاعات روز: سوم می روز جهانی آزادی مطبوعات است. عبدالله عبدالله، رییس اجراییه میگوید که رسانههای آزاد و مردمسالار از بزرگترین دستآوردهای افغانستان در ۱۶ سال گذشته است.
آقای عبدالله با نشر اعلامیهیی تأکید کرده که آزادی بیان و فعالیت رسانههای آزاد که به مثابهی رکن چهارم نظام عمل کردهاند، در بدل هیچچیزی به معامله گرفته نخواهند شد.
در افغانستان رسانهها و کارمندانی رسانهیی با چالشهای متعددی مواجهاند. مسئولان نهادهای حامی خبرنگاران از انواع خشونت علیه خبرنگاران، سانسور، عدم دسترسی به اطلاعات و مصونیت شغلی خبرنگاران نگراناند.
رییساجراییه همچنان میگوید که پس از سقوط رژیم طالبان و شکلگیری نظام دموکراتیک در کشور، نقش مطبوعات در زمینهی تحقق ارزشهای مردمسالاری، آزادی بیان، روند دولت-ملتسازی، مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت و حسابدهی و پویایی و تنویر افکار عمومی، بسیار ارزنده و تأثیرگذار بوده است.
آقای عبدالله میافزاید حفظ این دستآورد و تقویت و حمایت از آن، مسئولیت و وظیفهی عمدهی حکومت وحدت ملی است. او میگوید هرچند حکومت در زمینهی حمایت از رسانهها گامهای عملی و مهم برداشته، اما به هیچ صورت این اقدامات کافی و بسنده نیست.
او همچنان میگوید که در یک و نیم دههی گذشته، خبرنگاران و روزنامهنگاران علیرغم تهدیدهای امنیتی و موانع و چالشهای فراوان کاری، در کنار نظام مشروع و نیروهای امنیتی کشور ایستاده و به دفاع از منافع ملی و حاکمیت ملی پرداختهاند.
به گفتهی او، در این مدت، رسانههای افغانستان در راستای گسترش آزادی بیان و اطلاعرسانی، قربانیها و هزینههای سنگینی پرداختهاند.
عدم دسترسی به اطلاعات و راه پرمشکلات رسیدن به اطلاعات که در مواردی با خشونت و توهین همراه بوده از مشکلات جدی خبرنگاران در کشور میباشد. عبدالله میگوید که حکومت متعهد به تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات و قانون رسانههای همگانی است و به تمام ادارات دولتی در مرکز و ولایات کشور هدایت میدهد که در زمینهی اطلاعرسانی و حق دسترسی به اطلاعات با خبرنگاران همکاری لازم داشته باشند.
عدم مصونیت جانی دیگر مشکلات خبرنگاران کشور است و از افغانستان به قتلگاه خبرنگاران نیز یاد شده است. براساس گزارشهای منتشر شده از سوی نهادهای حامی رسانهها، ۲۰۱۶ خونبارترین سال برای خبرنگاران در افغانستان بوده است که در آن ۱۴ خبرنگار به قتل رسیدهاند.
در کنار این مشکلات، رسانهها از تاختوتازهای مقامهای دولتی و سیاسیون نیز در امان نبودهاند. از رییس جمهور گرفته تا گلبدین حکمتیار بر رسانهها تاختهاند. در یک مورد آقای غنی در سخنان توهینآمیز گفت که از رسانهها باد میبرآید و اخیراً حکمتیار رسانهها را شریر خواند و بر آنها لعن فرستاد.
نوشته عبدالله: رسانهها در بدل هیچچیزی به معامله گرفته نخواهند شد اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.