اطلاعات روز: رییسجمهور غنی در حاشیهی نشست سازمان همکاریهای شانگهای در شهر آستانه پایتخت قزاقستان با رهبران شماری از کشورها دیدار کرد که مبارزه با تروریسم، ضرورت همکاریهای منطقهیی و گسترش روابط در عرصههای تجاری، اقتصادی و امنیتی محور بحث این دیدارها بوده است.
هفدهمین اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای روز پنجشنبه (۱۸ جوزا) در آستانه آغاز شد.
رییسجمهور غنی در سخنانش در اجلاس این سازمان هشدار داد کشورهای که هراسافگنان را به خوب و بد تقسیم میکنند، بهای این کار شان را خواهند پرداخت. آقای غنی در کنار تأکید بر همکاری صادقانه کشورهای منطقه درپیکار با هراسافگنی، گسترش همکاریهای منطقهیی را یک ضرورت دانست.
رییسجمهور غنی بهصورت جداگانه با روسای جمهور چین، تاجیکستان و ازبکستان، نخستوزیر هند، صدراعظم پاکستان، وزیر خارجه ایران و دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای دیدار و گفتوگو کرده است.
براساس خبرنامههای ارگ ریاستجمهوری افغانستان، در دیدار آقای غنی با رییسجمهور چین هر دو جانب در مورد تداوم و تشدید مشورتهای سیاسی میان دو کشور در سطوح رهبری و ادارات ذیربط، تقویت و تعمیق همکاریهای امنیتی، مبارزه علیه تروریسم و تأمین صلح و ثبات، گسترش همکاریهای اقتصادی و تجارتی دوجانبه و منطقهیی گفتوگو کردند.
در این دیدار دوطرف بر تداوم توسعهی مناسبات و تحکیم روابط بیشتر میان افغانستان و چین تأکید کردهاند.
همچنان در این دیدار دو تفاهمنامهی همکاری در عرصههای احداث خط آهن شیرخان بندر – هرات و تطبیق پروژهی برق روی حوزهی آب کابل- کنر از سوی مقامهای دو کشور امضا شد.
رؤسای جمهور افغانستان و تاجیکستان نیز در دیداری در رابطه به تقویت و گسترش روابط دو جانبه و منطقه به ویژه همکاریهای اقتصادی، تجارتی، امنیتی، مبارزه با تروریسم و کنترول سرحدات بحث گفتوگو کردهاند.
امام علی رحمان گفته است که تاجیکستان آماده است تا در عرصههای ترانزیتی به ویژه خط آهن قرقیزستان- تاجیکستان الی شیرخان بندر و همچنان خط آهن چین و ایران همکاری کند.
همچنان رؤسای جمهور افغانستان و ازبکستان در دیدارشان روی موضوعات امنیتی، توسعه همکاریهای اقتصادی و تجارتی و مبارزه با تروریسم بحث کردهاند.
شوکت میرضیایف، رییسجمهوری ازبکستان پیشنهاد کرده است که کمیسیون مشترک اقتصادی میان دو کشور ایجاد شود تا راههای همکاریهای بیشتر جستجو شود.
آقای غنی گفته است که در مورد همکاریهای اقتصادی و تجارتی گفته که افغانستان دیدگاه کلان اقتصادی دارد و میخواهد از طریق بندر حیرتان، این روابط بیشترگسترش یابد.
گسترش همکاریها در عرصه مبارزه با تروریسم نیز محور بحث آقای غنی با جواد ظریف، وزیر خارجهی ایران بوده است.
هردو طرف گفتهاند که حوادث اخیر نشان میدهد که تروریسم تهدید جدی برای افغانستان و سایر کشورهای منطقه و جهان میباشد و باید همهی کشورها بدون تفکیک علیه این پدیده مبارزه کنند.
رییسجمهور غنی با نریندرا مودی، نخستوزیر هند نیز دیدار کرده است که تاکنون جزئیات این دیدار منتشر نشده است. آقای مودی در صحفهی رسمی تویترش این دیدار را «مثمر» خوانده است.
همچنان دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای و رییسجمهور غنی در دیداری روی اهمیت اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای برای تقویت و گسترش همکاریها میان کشورهای اشتراک کنندهگان در این اجلاس گفتوگو کردند
رشید عالماف گفته است که این سازمان توجه خاص نسبت به افغانستان دارد و در پایان اجلاس اعلامیهی مشترک صادر خواهد شد که افغانستان نیز شامل آن میباشد.
آقای غنی تأکید کرده است که امنیت و ثبات آسیا بستگی به امنیت و ثبات افغانستان دارد و ما در همکاری با شرکای منطقهیی و بینالمللی خود در این زمینه تلاش میکنیم.
غنی افزوده آسیا ظرفیت و بستر بزرگ اقتصادی دارد و افغانستان دیدگاه مثبت برای تأمین صلح و ثبات و همکاریهای منطقهیی دارد اما تروریسم مشکل جدی برای «آسیا» تلقی میشود که بهخاطر مهار آن نیاز به مبارزه مشترک میباشد.
نوشته غنی در آستانه؛ مبارزه با تروریسم و گسترش روابط اقتصادی اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.