
اطلاعات روز: سناتوران در نشست روز سهشنبه مجلس سنا از رد فرمان تقنینی اصلاح نظام انتخاباتی از سوی مجلس نمایندگان انتقاد کرده و گفتند که تصمیم نمایندگان در مغایرت با خواست عمومی مردم و خلاف منافع علیای کشور است.
اما کمیسیون شکایات انتخاباتی از این تصمیم مجلس نمایندگان استقبال کرده است.
شماری از سناتوران گفتند که نمایندگان مجلس با رد فرمان تقنینی رییسجمهور در مورد تشکیل، وظایف و صلاحیتهای کمیسیونهای انتخاباتی که از آن به فرمان تقنینی اصلاح نظام انتخاباتی نیز یاد میشود، بار سنگینی را بر دوش خود گذاشته و مشروعیت خود را زیر سوال بردند.
فرمان تقنینی اصلاح نظام انتخاباتی روز دوشنبه با اکثریت آرا از سوی نمایندگان رد شد. این دومین فرمان تقنینی آقای غنی در مورد اصلاح نظامی انتخاباتی است که از سوی مجلس رد میشود.
محمد علم ایزدیار، یک عضو سنا با انتقاد از رد فرمان توسط نمایندگان مجلس گفته است: «رد فرمان در مخالفت با خواست عموم مردم و فلسفهی وجودی حکومت وحدت ملی است؛ زیرا اصلاح نظام انتخابات و برگزاری آن ضمانت بینالمللی حکومت است و اینگونه رهبران حکومت نمیتوانند به وعدههای خود به جامعهی جهانی جامهی عمل بپوشانند.»
آقای ایزدیار افزود، با رد این فرمان افغانستان و بهویژه پارلمان وارد یک مرحلهی جدید از وضعیت سیاسی شده است.
نثار حارث دیگر عضو مجلس نیز گفته است: «ولسی جرگه با رد فرمان تقنینی رییسجمهور در مورد اصلاح نظام انتخاباتی بار سنگینی را بر دوش خود گرفته است که بر شانههای نمایندگان مجلس سنگینی خواهد کرد.»
گلاحمد اعظمی عضو دیگر سنا با انتقاد از رد فرمان گفته است: «انتخابات اصل دموکراسی است و انتخابات بدون اصلاحات هیچ معنا ندارد، بههر اندازه که انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها به تعویق انداخته شود، خلاف تعهدات حکومت به ملت و زیر پا کردن دموکراسی و فرار از تامین عدالت اجتماعی است.»
اما فضلهادی مسلمیار رییس سنا، گفته است: «هر کاری که ولسی جرگه کرده، خود آنها نزد مردم جوابگو هستند و ما به آن کارى نداریم.» آقای مسلمیار خطاب به سناتوران گفته است: «شما میتوانید به اساس منافع علیای کشور و برگزاری انتخابات، تصمیمتان را در مورد این فرمان بگیرید.»
فرمان تقنینی رییسجمهور در مجلس نمایندگان نیز نمایندگان را به دو قطب مخالف و موافق تقسیم کرده بود و رد فرمان نیز واکنشهای مختلفی را به دنبال داشته است.
رییسجمهور غنی رد فرمان تقنینی اصلاح نظام انتخاباتی را یک «عقبگرد» در زمینهی اصلاح نظام انتخاباتی خوانده و گفته است اصلاحات را دنبال میکند.
کمیسیون شکایات انتخاباتی از تصمیم مجلس استقبال کرد
در همینحال کمیسیون شکایات انتخاباتی با استقبال از رد فرمان تقنینی گفته که اصرار بر تغییر مسئولان نهادهای انتخاباتی، اقدامی در راستای انحراف عمومی از اصل اصلاح نظام انتخاباتی است.
نادر محسنی، سخنگوی این کمیسیون روز سهشنبه در نشست خبری خود تصمیم مجلس را ستوده است.
آقای محسنی گفته: «اصرار بر تغییر چهرهها در کمیسیونهای انتخاباتی صرفاٌ و صرفاٌ بهمنظور به انحراف کشانده شدن اذهان عامه از اصلاحات واقعی و اساسی صورت میگیرد و این امر درد انتخاباتی را درمان نخواهد کرد.»
تصویب فرمان تقنینی رییسجمهور در خصوص ساختار، وظایف و صلاحیتهای کمیسیونهای انتخاباتی میتوانست زمینهی تغییر مسئولان این نهادها را فراهم کند.
سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی افزوده که حکومت باید زمینهی اصلاحات واقعی نظام انتخاباتی را هموار کند و بیشتر از این برگزاری انتخابات پارلمانی را به تأخیر نیندازد.
با رد فرمان تقنینی، سرنوشت اصلاح نظام انتخاباتی که از توافقات اصلی موافقتنامهی ایجاد حکومت وحدت ملی بود با چالش جدی روبهرو شده است. شماری از نمایندگان به این باورند که رییسجمهور در رخصتیهای تابستانی مجلس میتواند دوباره فرمان تقنینی صادر کند.
از سوی هم بر اساس مادهی صدم قانون اساسى افغانستان، هرگاه مصوبهی یک مجلس از طرف مجلس دیگر رد شود، براى حل اختلاف، هیأت مشترک به تعداد مساوی از اعضای هر دو مجلس تشکيل مىشود. فيصلهی هيأت بعد از توشيح رييسجمهور نافذ شمرده مىشود. در صورتى که هيأت نتواند اختلاف نظر را رفع کند، مصوبهی رد شده بهحساب مىآيد. در اين حالت، مجلس نمایندگان مىتواند در جلسهی بعدى، آن را با دو سوم آراى کل اعضا تصويب کند. اين تصويب بدون ارائه به مجلس سنا، بعد از توشيح رييسجمهور نافذ شمرده مىشود.
نوشته انتقاد سناتوران و استقبال کمیسیون شکایات انتخاباتی از رد فرمان اصلاح نظام انتخاباتی اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.