اطلاعات روز: هفتمین نشست پروسهی قلب آسیا، روز جمعه (۱۰ قوس) در شهر باکو پایتخت آذربایجان در مورد افغانستان با ریاست مشترک افغانستان و آذربایجان، برگزار شد.
صلاحالدین ربانی، وزیر امور خارجهی افغانستان و همتای آذربایجانی وی، ریاست این نشست را به عهده داشتند.
در این نشست روی همکاریهای منطقهیی در مورد صلح، امنیت و توسعهی اقتصادی افغانستان گفتگو شده است.
محمداشرف غنی، رییسجمهور افغانستان در این نشست گفت کشورهای منطقه و افغانستان با تهدیدات مشترک هراسافگنی مواجهاند. آقای غنی گفت که در یک سال گذشته، ۱۵۰۰ عملیات مشترک زمینی و ۳۰۰ عملیات هوایی علیه گروه داعش راهاندازی شدهاست که در نتیجهی آن ۳ رهبر و ۱۵۰۰ عضو این گروه در افغانستان کشته شدند و ۲۰۰ تن دیگر بازداشت شدند.
او گفت که نیروهای امنیتی در کشور بیش از ۱۰۰۰ پایگاه و پناهگاه گروه داعش را تخریب کرده و سلاحهای آنان را بهدست آوردهاند. به گفتهی آقای غنی در سال گذشته گروه داعش ۹ ولسوالی را در کنترل داشت اما در حال حاضر، این گروه بهشکل پراکنده فعالیت دارد.
رییسجمهور غنی گفت برخی کشورها با استفاده از گروههای تروریستی اهداف سیاسیشان را به پیش میبرند. آقای غنی تاکید کرد که درآمد اصلی طالبان از طریق قاچاق و تولید مواد مخدر است که باید به این معضل رسیدگی شود
او افزود: «آیا ممکن است طالبان بدون پشتیبانی مستقیم و داشتن پناهگاههای امن عملیات انجام دهند؟»
طالبان از راه جنگ به پیروزی نمیرسند
آقای غنی در این نشست گفت که استراتژی جدید امریکا را در قبال افغانستان و آسیای جنوبی برای طالبان پیام میدهد که با جنگ به پیروزی نمیرسند.
او گفت حکومت بهسوی طالبان دست همکاری دراز کرد و به آنان پیشنهاد کرد که اهداف خویش را از راه سیاسی دنبال کنند و بگذارند مردم افغانستان در مورد سرنوشتشان تصمیم بگیرند.
آقای غنی تاکید کرد که دولت افغانستان با پاکستان گفتوگوهای «دولت با دولت» را دنبال میکند.
او به سفر اخیر رییس ستاد ارتش پاکستان به افغانستان اشاره کرده و گفت که «از وی سندی را دریافت کردیم که زمینهی همکاری دوجانبه و مبارزه با تروریزم را فراهم خواهد ساخت اما ما در پاسخ گفتیم که ما زندانیان گذشته نیستیم، بلکه میتوانیم تصمیم بگیریم و آیندهی خود را رقم بزنیم».
آقای غنی در مورد این سند که از رییس ستاد ارتش پاکستان دریافت کرده است جزئیات بیشتر ارائه نکرد.
آقای غنی همچنین تاکید کرد که یک نشست در مورد پروسهی صلح در کابل بهتاریخ ۲۵ ماه جنوری سال ۲۰۱۸ برگزار خواهد شد.
او گفت: «باید مسوولیت، رهبری و مالکیت گفتوگوهای صلح به دست افغانها باشد.»
چالش مواد مخدر
آقای غنی در این نشست گفت که در یازده ماه گذشته، بیش از ۲ تُن هیروئین، ۶۴ تُن مورفین، ۴۰۰ تُن تریاک، ۲۵ تُن چرس و همچنان بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرام مواد کیمیاوی به ارزش ۳۵۲ میلیون دالر، که در پروسس مواد مخدر استفاده میشدند، کشف و تخریب شده است.
او افزود: «در یکسری عملیاتها توسط نیروهای خاص و کوماندوی ما، منابع مواد مخدر به ارزش تخمینی ۵۰ تا ۷۰ میلیون دالر نابود گردید. این عملیاتها نهتنها که ادامه خواهند یافت، بلکه بخشی مهم از پلان جامع امنیتی چهار سالهی ما است.»
آقای غنی ازدفترسازمان ملل متحد در امور مبارزه با مواد مخدر و جرایم خواست تا درصدی تخمینی قاچاق مواد مخدر را در منطقه، مفاد آن برای دهقانان، تولیدکنندگان، کشورهای شامل ترانزیت و کشورهای مصرف کننده را با حکومت افغانستان شریک سازد.
اوگفت که سازمانهای جرمی فراملی، بهخصوص کارتلهای مواد مخدر، تهدیدی برای امنیت منطقهیی و جهانی است.
آقای غنی افزایش ساحات کشت تریاک را در سال ۲۰۱۷ در افغانستان تایید کرده گفت: «میخواهیم تلاشهایمان را بهخاطر جلوگیری از پروسس، قاچاق و نابودی فابریکات مواد مخدر گسترش بخشیم.»
او پرسید، آیا گروه های طالبان مجری اصلی اقتصاد جرمی و مواد مخدر که تامینکنندهی مالی جنگ میباشد، هستند؟ آیا طالبان میتوانند بدون پشتیبانی و پناه گاه، فعالیت کنند؟
وی علاوه کرد که با اعلام استراتژی جدید ایالات متحدهی امریکا برای آسیای جنوبی باثبات و مبارزه با تروریزم، همکاری پایدار افغانستان با ایالات متحده و جامعهی بینالمللی، دوباره سمتوسو داده شده است.»
رییسجمهور غنی با ابراز خوشبینی نسبت به نشست قلب آسیا-استانبول، گفت که ما در شرایطی با هم ملاقات مینماییم که نیاز به همکاری منطقهیی هیچگاهی به این اندازه با اهمیت نبوده است. اکنون فرصتهای اقتصادی بزرگی در انتظار ماست و شبکههای بینالمللی مخرب و سازمانهای جنایی، ما را تهدید میکنند.
نشست مقدماتی هفتمین نشست قلب آسیا روز گذشته برگزار شد در این نشست وزرای خارجه ١٤ کشورعضو، ١٧ کشور حامی ونمايندههاى ١٤ سازمان
منطقوی و فرامنطقوی شرکت کردهاند.
نوشته هفتمین نشست قلب آسیا-استانبول در آذربایجان برگزار شد/ غنی: منبع تمویل تروریسم مواد مخدر است اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.