اطلاعات روز: طرح قانون صدور فرمانهای تقنینی که قبلاً از سوی حکومت رد شده است، با آرای دو ثلث مجلس نمایندگان توشیح و نافذ شد.
نذیر احمد حنفی، رییس کمیسیون تقنینی مجلس نمایندگان امروز (دوشنبه، ۱۳ قوس)، در مورد طرح چگونگی صدور فرمانهای تقنینی از سوی رییسجمهور، گفت: «این طرح پس از آن از سوی نمایندگان مجلس پیشنهاد و ترتیب شد که در یک دوره گذشته مجلس، رییسجمهور غنی چندین فرمان تقنینی را خلاف قانون صادر کرده بود و تمامی آنان از سوی مجلس رد شد.»
آقای حنفی افزود، نمایندگان مجلس بهدلیل اینکه از صدور فرمانهای خلاف قانون جلوگیری کند و نیز برای وضاحت بیشتر در مورد اینکه رییسجمهور در چه مواردی میتواند فرمان صادر کند و در چه موارد نمیتواند فرمان دهد، این طرح را آماده کرده بودند.
به گفتهی وی، این طرح از سوی دو مجلس شورای ملی تایید و جهت توشیح به رییسجمهور فرستاده شده بود؛ اما معاون روابط عامه اداره امور این طرح را بدون دلیل، خلاف قانون اساسی خوانده و بدون آنکه به رییسجمهور ارائه کند، رد کرده است.
او گفت؛ حالا که حکومت طرح قانون صدور فرمان تقنینی را رد کرده است، این طرح برای توشیح و تنفیذ به دوثلث آرای مجلس نیاز دارد.
عبدالرئوف ابراهیمی، رییس مجلس نمایندگان نیز طرح صدور فرمانهای تقنینی را به رایگیری گذاشت که با آرای دو ثلث مجلس توشیح و نافذ شد.
حد نصاب دو ثلث مجلس ۱۵۸ نماینده است و در نشست امروز مجلس ۱۶۲ نماینده حاضر بودند و به جز از چهار نماینده دیگر تمامی آنان طرح صدور فرمانهای تقنینی را تایید کردند.
طرحهای قوانین که پس از رد حکومت، با دوثلث آرای نمایندگان مورد تایید قرار گیرد، توشیح و نافذ شده است و وزارت عدلیه باید آن را در جریده رسمی به نشر برساند.
چگونگی صدور فرمان تقنینی توسط رییسجمهور در قانون اساسی کشور نیز تذکر یافته است. بر بنیاد قانون اساسی، رییسجمهور میتواند در موارد فوری که شورای ملی در رخصتی باشد میتواند به جز از مواردی که الزامیت مالی داشته باشد، فرمان دهد.
اما، آقای غنی در یک دوره کاری گذشته مجلس بیش از ۱۰ فرمان تقنینی را صادر کرده بود که تقریباً همهی آنها از سوی مجلس رد شد.
نمایندگان مجلس این فرمانها را بهدلیل رد کردند که به گفتهی آنان، صدور آن هیچگونه فوریتی نداشته و باید بر اساس طرح از سوی حکومت به مجلس پیشناد شود.
نوشته طرح قانون «صدور فرمانهای تقنینی» با دو ثلث مجلس توشیح و نافذ شد اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.