اطلاعات روز: مقامهای افغانستان و ازبیکستان در جریان سفر یک هیأت بلندپایهی افغانستان به ریاست رییسجمهور غنی به ازبیکستان بیش از ۲۰ سند همکاری و ۴۰ قرارداد امضا کردند.
این موافقتنامهها در عرصههایی چون؛ انرژی، اقتصاد، تجارت و ترانزیت، تحصیلات عالی، امنیتی، زراعت، صحت و همکاریهای دوجانبه به امضا رسید.
رییسجمهور غنی دربارهی امضای توافقنامهها میان دو کشور گفت: «امروز ما موافقتنامههایی را به امضا رساندیم که یک چوکات حقوقی و کامل همکاریهای دولت با دولت را در راستای خواستها و آرزوهای کلیدی دو کشور بهوجود میآورد.»
او افزود که توافقنامههایی که امروز به امضا رسید، نشاندهندهی علایق دو ملت باهم برادر را نشان میدهد.
رییسجمهور گفت: «اجندای مشترک ما فراتر از چندین توافقنامه میباشد. ما با ازبیکستان خواهر و برادران واقعی هستیم.»
موافقتنامههای امضاشده شامل؛ «موافقتنامهی تأمین امنیت پل حیرتان ـ ترمز»، موافقتنامهی محلات بازرسی در امتداد سرحد دولتی»، «موافقتنامهی ترانزیت اموال»، «موافقتنامهی همکاری تجارتی و اقتصادی»، «موافقتنامهی همکاری و مساعدتهای متقابل در مسایل گمرکی»، «موافقتنامهی همکاری در عرصهی تحصیلات عالی»، «موافقتنامهی تأمین مالی، طرح و احداث خطآهن مزار شریف ـ هرات»، «موافقتنامهی پروژهی لین ۵۰۰ کیلوولت انتقال برق سرخان ـ پلخمری»، «موافقتنامهی همکاری در عرصهی استندردسازی» میباشد.
اعلامیهی مشترک رؤسای جمهور دو کشور
در اعلامیهی مشترک رؤسای جمهور دو کشور آمده است که «طی مذاکراتی که در فضای دوستی و اعتماد متقابل صورت گرفت، سران دو کشور راجع به همکاری دوجانبه در عرصههای متعدد در سطح عالی بهشمول مسائل بینالمللی ذیعلاقه تبادل نظر نمودند، و دو طرف دیدگاههای همدیگر را در مورد همهی موضوعات مورد بحث مشابه ارزیابی نمودند.»
در این اعلامیهی ۱۷ مادهیی بر گسترش روابط میان دو کشور در عرصههای مختلف و همکاریها در سطح منطقه و جهان تأکید شده است.
در بخشی از اعلامیه آمده که رؤسای جمهور دو کشور به این باور اند که دستیابی به صلح و ثبات در افغانستان عنصر مهمی برای حفظ و تقویت امنیت و ثبات آسیای میانه، کشورهای منطقه، و فرا-منطقه میباشد. «آنها بالای ضرورت حل سیاسی برای تأمین صلح و مصالحه میان حکومت ج.ا.افغانستان و گروه طالبان بهرهبری و مالکیت حکومت تأکید نمودند.»
همچنان سران دو کشور بر تقویت کمیسیون مشترک تجارت، اقتصاد، ترانسپورت و انرژی منحیث یک مکانیزم مؤثر برای تطبیق توافقنامهها در عالیترین سطح به زمان معین آن بدون قیدوشرط تأکید کردهاند.
رؤسای جمهور دو کشور در عرصهی ترانسپورت و دهلیز ترانزیتی جهت ایجاد کوتاهترین و مؤثرترین راه به بازارهای خارجی را قابل اهمیت تلقی کرده و روی پروژههای «ساختوساز خطآهن مزارشریف- هرات»، «ساختوساز خط انتقال برق سرخان-پلخمری با ظرفیت ۵۰۰ کیلووات برق از منطقهی سرخان دریای ازبکستان به شهر پلخمری افغانستان» و «بازسازی سرک حلقوی کابل: سرک قیصر-لامان، تونل سالنگ، و غیره توافق کردند.
در جریان این سفر موافقتنامهی پروازهای مستقیم از کابل به تاشکند امضا شد که در اعلامیهی مشترکی از آن منحیث یک گام مهم در راستای تقویت ارتباطات منطقهیی و روابط میان تجار و مردم دو کشور استقبال شده است.
نوشته غنی در تاشکند/ افغانستان و ازبیکستان بیش از ۶۰ سند همکاری امضا کردند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.