
اطلاعات روز: صدها تن از باشندگان کابل روز جمعه (۲۸ جوزا) با راهاندازی تظاهرات مسالمتآمیز در اعتراض به گروگانگیریهای اخیر در شمال کشور، خواستار اتخاذ راهکار عملی و جدی برای تأمین امنیت شاهراهها شدند.
معترضان گفتند برای رهایی آنعده از مسافران که تاکنون در گرو گروه طالبان گیر ماندهاند اقدامات عملی شده و مسافران هرچه زودتر زنده و سلامت آزاد شوند.
معترضان که راهپیمایی را از پارک شهرنو کابل آغاز کرده بودند و با سردادن شعارهای امنیت و عدالت، میخواستند در چهارراهی زنبق تجمع کنند اما نیروهای امنیتی با ممانعت از پیش رفتن آنان به سمت ارگ به خشونت متوسل شدند. چند معترض نیز از سوی پولیس زخمی شدند.
معترضان با حمل پرچمهای اعتراضی سران حکومت وحدت ملی را متهم به معامله، خیانت و توطئه کردند.
این تظاهرات پس از آن صورت میگیرد که در ماه جاری چندین مورد گروگانگیری در شاهراه کابل- تخار- قندوز- بدخشان و شاهراه کابل- قندهار رخ داد. مسئولیت اختطاف و گروگانگیریها را گروه طالبان به عهده گرفته و دهها تن را نیز به قتل رساندهاست. هرچند بیشتر از دو هفته از گروگانگیری نخست در شاهراه کابل- بدخشان میگذرد اما تاهنوز هم دهها تن در گرو طالبان باقی مانده و بیم گروگانگیریهای بیشتر مسافرین در نقاط مختلف کشور وجود دارد.
حکومت مسئولیتهایش را برای تأمین امنیت شهروندان ادا نکرده است
در قطعنامهی معترضان که حرکتشان به «رستاخیز دادخواهی» مسما شده، آمده است که حکومت وحدت ملی مسئولیت تأمین امنیت جان و مال شهروندانش را بهعهده دارد اما «تا امروز این حکومت ناکارا نتوانسته است مسئولیتهایش را بهدرستی انجام دهد و صرف با محکوم کردن جنایتهای تروریستان بسنده نموده است، این مورد از یکسو سبب ادامهی جنایات طالبان گردیده و از سوی دیگر سبب بیزاری و خشم شدید مردم بر حکومت وحدتملی گردیده است.»
در قطعنامه هشدار داده شده است: «آنگونه که دیده میشود گروگانگیری شهروندان در شاهراههای کشور، زیر نام طالب، صورت قومی بهخود گرفته است و اگر این روند ادامه پیدا کند، مردم مجبورند دست به عمل بالمثل زده، مکانهای امن طالبان را نابود سازند.»
معترضان میگویند که شماری از مسئولان دولتی در ارتباط به گروگانگیریها غفلت و کارشکنی کردهاند و باید آنها از وظایفشان برکنار، به دادگاه کشانده شده و مورد پیگرد قانونی قرار گیرند.
«بزرگترین مشکل مردم سیاستگذاریهای قومی حکومت وحدت ملی است»
همچنان در قطعنامهی «رستاخیز دادخواهی» از سیاستهای حکومت وحدت ملی که باور آنان، سیاستگذاری قومی است، بهشدت انتقاد صورت گرفته است. در قطعنامه آمده است: «گروگانگیری شهروندان کشور در بزرگراه کابل – بدخشان، یگانه بلای نازل شده بالای مردم ما نیست؛ بلکه بزرگترین مشکل مردم ما این است که تقسیمبندیها و سیاستگذاریهای حکومت وحدت ملی به تمام معنا قومی است.»
در قطعنامه ذکر شده که: «قوم بزرگ تاجیک در صدر رهبری و تصمیمگیریهای این حکومت، نمایندهیی ندارد. ما امروز به صراحت اعلام میکنیم که آدمهای خودفروخته، رأیفروش و معاملهگری که به تکرار دستآوردهای سیاسی مردم ما را به هیچ فروخته و مصادره کردهاند و تا اکنون کشتار بیرحمانهی مردم ما را خاموشانه تماشا میکنند؛ نهتنها پس از این نمایندهی ما نیستند، که ما ایشان را مهرههای استخدام شدهی حلقات خاص و در تبانی با دشمنان خویش میشماریم و پس از این طرف محاسبهی اولی مردم ما همین مردمفریبان و رأیفروشان خواهند بود.»
در تظاهرات امروز شماری از نمایندگان مردم در مجلس و شماری از رهبران «جنبش روشنایی» نیز حضور داشتند و همگام با مردم برای تأمین امنیت و عدالت راهپیمایی کردند.
معترضان هشدار دادند در صورتی که به خواستههای آنها رسیدگی نشود اعتراضشان به «شیوههای دیگر» ادامه خواهد داشت.
پیش از تظاهرات امروز شهروندان کابل در پیوند به گروگانگیریهای اخیر، در کابل و قندوز تظاهرات شده بود. گروگانگیریها در شاهراههای کشور تازگی ندارد و پیش از این نیز بارها، گروه طالبان و افراد مسلح مسافران غیرنظامی را در بزرگراههای کشور ربوده و دهها تن را به گلوله بستهاند.
در یک مورد در ماه عقرب سال گذشته در پیوند به گروگانگیری و سربریده شدن هفت تن بهشمول یک دختر ۹ ساله (شکریه تبسم) در ولایت زابل، باشندگان کابل دست به تظاهرات میلیونی زدند و از حکومت خواستار تأمین امنیت جان شهروندان شدند.
نوشته رستاخیز دادخواهی: برای امنیت شاهراهها راهکار عملی و جدی روی دست گرفته شود اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.