وزارت حج و اوقاف کتابی ویژهی خطبههای نماز جمعه برای ترویج صلح تدوین کرده که در آن برعلاوهی ترویج صلح مسایل چون حقوق بشر، حقوق زن، صحت، کرامت انسانی، انتخابات و مبارزه با فساد اداری نیز گنجانیده شده است.
فیض محمد عثمانی وزیر ارشاد، حج و اوقاف امروز (پنجشنبه، ۲۱ جدی) در نشستی زیر عنوان «ندای صلح در افغانستان» از تدوین چنین کتابی خبر داد و گفت که وزارت حج و اوقاف بزرگترین تربیون و منبع اطلاعرسانی که مسجد و تکیهخانه است را در اختیار دارد و میتواند در راستای ترویج و تامین صلح نقش کلیدی ایفا کند.
به گفتهی آقای عثمانی در حال حاضر نزدیک به ۱۵۰ هزار مسجد و تکیهخانه در این وزارت ثبت است که اگر در هر وقت نماز ده نفر به مسجد برود، یکونیم ملیون نفر به صورت مستقیم از ارشادات علما که صلح را ترویج میکنند، متاثر میشوند.
او به نقش علمای دین در ترویج صلح تاکید کرد و گفت، علما نیز میتواند مثل نیروهای امنیتی کشور که تامین امنیت میکنند، صلح را در کشور تامین کند: «به تعبیر رییسجمهور، ما در افغانستان دو نوع اردو داریم، یکی اردوی با یونیفرم که نیروهای امنیتی افغانستان است و دیگری اردوی بییونیفرم که علمای دین است. علمای دین میتوانند در هر وقت نماز پیام صلح را به مردم برسانند و مردم را به صلحخواهی تشویق کنند.»
حبیبه سرابی معاون شورای عالی صلح نیز که در این نشست سخنرانی میکرد از اقدامها و دستآوردهای این شورا یاد کرد. به گفته وی شورای عالی صلح ظرف سه ماه گذشته در ولایتهای مختلف کشور طی ۱۷ نشست با ۷۰۰ عالم دین در مورد ترویج و تامین صلح مشورت کرده است.
خانم سرابی نتیجهی این نشستها را مطلوب خواند؛ اما در پاسخ به این که چه وقت صلح در افغانستان تامین میشود سکوت کرد: «رهبری شورای عالی صلح تماسهای مداوم با طالبان داشته است. صلح در افغانستان یک مسئلهی پیچیده است. ما نمیتوانیم اطمینان دهیم که ظرف یک یا دو سال دیگر به صلح دست مییابیم.»
بانو سرابی در مورد اقدامهای شورای عالی صلح در سال آینده نیز گفت: «در سال آینده بیشتر روی کمیتههای صلح در ولایتها کار میکنیم. در هر کمیته ۱۲ زن شاملاند. کمیتههای شورای عالی صلح در ولایتهای کندهار، غور و پکتیا عملا کارششان را آغاز کردهاند. ما در تمام ولایتهای افغانستان دفتر داریم. طالبان میتوانند با مراجعه به دفتر هلمند ما مذاکرات را از همانجا آغاز کنند.»
وی در ادامه گفت که برای تامین صلح در افغانستان اجماع بینالمللی ایجاد شده است و کشورهای منطقه هم در نشست «گروه تماس» به صورت بسیار واضیح از پروسهی صلح افغانستان حمایت کردهاند.
پیری مادون سفیر جدید اتحادیه اروپا در افغانستان نیز گفت صلح یکی از اولویتهای دولت افغانستان بهشمار میرود. وی افزود که با درنظر داشت واقعیتها عینی باید در راستای تامین صلح گامهای عملی برداشته شود: «مسایل پیروامون تامین صلح و امنیت در افغانستان باید در اماکن عامه مثل مسجد و مکتب مطرح شود.»
نشست «ندای صلح در افغانستان» با اشتراک نهادها و دیپلوماتهای بینالمللی از سوی اتحادیه اروپا در هوتل کابر سرینا برگزار شد.
نوشته وزارت حج و اوقاف کتابی برای ترویج صلح تدوین کرده است اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.