اطلاعات روز: نتایج یک ارزیابی تازه که از سوی مشارکت بودجهی بینالمللی و دیدبان شفافیت افغانستان انجام شده، نشان میدهد که میزان شفافیت در بودجهی ملی، افزایش یافتهاست.
سیداکرام افضلی، رییس دیدبان شفافیت افغانستان، دیروز (یکشنبه ۲۲ دلو) هنگام ارایهی نتایج این ارزیابی گفت که هرچند پیشرفت در جهت شفافیت بودجه در سطح جهانی با عقبگرد مواجه است، اما براساس یافتههای «سروی بودجهی باز» میزان شفافیت در بودجهی افغانستان افزایش یافته است.
آقای افضلی افزود که در دو سال گذشته افغانستان در میان کشورهایی قرار گرفته که با افزایش شفافیت در خصوص بودجهی ملی خود، اطلاعات مربوط به بودجه را بیشتر در اختیار مردم قرار داده است.
افضلی اشاره کرد که هرچند ارزیابی بودجهی باز ۲۰۱۷ نشان میدهد که در میانگین نمرات شفافیت بودجه در سطح جهان از ۴۵ به ۴۳ کاهش بهوجود آمده است، اما افغانستان برعکس، نمرات بهتری نسبت به گذشته گرفته است.
او با بیان اینکه بهبود در نمرهی افغانستان بهدلیل تولید و انتشار بهموقع بررسیهای وسط سال است و گفت این یک سند مهم برای مردم است و ما از آن استقبال میکنیم.
او همچنین از کاهش مشارکت مردم در پروسهی بودجه خبر داد و گفت که افغانستان در مورد فرصتهایی که دولت برای مشارکت مردم در فرایندهای تدوین بودجه فراهم میکند، نمرهی ۱۵ را کسب کرد. این در حالی است که نمرهی فغانستان در دورهی قبلی (۲۰۱۵) در حوزهی مشارکت مردم، ۲۷ بود.
افضلی کاهش مشارکت مردم را نگرانکننده خواند و افزود که بدون فرصتهای مشارکت فعال شهروندان، بودجه فقط در راستای منافع نخبگان قدرتمند خواهد بود.
در همین حال، وارن کرافشیک، مدیر اجرایی مشارکت بودجهی بینالمللی در این نشست با اشاره به کاهش نمرهی شفافیت جهانی بودجه گفت که کاهش شفافیت بودجه در برابر فضای جهانی افزایش نابرابری، محدودیت بر رسانهها و آزادیهای مدنی و تضعیف اعتماد بین شهروندان و دولتهایشان، نگرانکنندهاست.
آقای کرافشیک تصریح کرد که کاهش شفافیت بودجه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا بیشتر چشمگیر بود و اوسط نمرات شفافیت بودجه بین ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷، ۱۱ امتیاز کاهش یافته است.
او افزود که سایر مناطق (بهاستثنای آسیا که اوسط نمرهی آنها به میزان قابل ملاحظهیی افزایش یافته) شاهد افزایش یا کاهش اندک نمرات خود بودهاند.
کرافشیک خاطرنشان کرد که سروی بودجهی باز ۲۰۱۷ در ۱۱۵ کشور اجرا شده که هیچیک این کشورها نمرهی ۶۱ یا بالاتر از آن را نگرفتهاند.
سروی بودجهی باز که در سال ۲۰۰۶ راهاندازی شد، یگانه ارزیابیکنندهی مستقل و مقایسهیی سه بعد پاسخگویی بودجهی عامهی «شفافیت، نظارت و مشارکت مردمی» است.
افغانستان از سال ۲۰۰۸ مورد ارزیابی سروی بودجهی باز بوده و سروی ۲۰۱۷ نشان میدهد که رتبهی این کشور از لحاظ رتبهبندی در شاخص بودجهی باز، بهبود یافته است.
قبل از این بانک جهانی نیز اعلام کرده بود که بودجهی افغانستان در میان کشورهای منطقه در رتبهی بالایی قرار دارد.
شاخصی که از معیارهای شناختهشده بینالمللی برای دادن نمرهی شفافیت برای هر کشور در یک مقیاس ۱۰۰ نمرهیی استفاده میکند، نمرهی شاخص بودجهی باز افغانستان را از ۴۲ در سال ۲۰۱۵ به ۴۹ در سال ۲۰۱۷ افزایش داده است.
نوشته افزایش میزان شفافیت در بودجهی ملی افغانستان اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.