اطلاعات روز: سناتوران نشست بینالمللی پیرامون صلح در تاشکند را گامی در راستای تأمین صلح در افغانستان خوانده و بر حمایت از این نشست تأکید دارند.
برخی سناتوران تأکید میکنند که اشتراککنندگان این نشست باید بر حامیان هراسافگنی فشار بیاورند تا آنان از حمایت تروریستان در منطقه دست بکشند.
فضلهادی مسلمیار، رییس مجلس سنا، امروز (سهشنبه، هفتم حمل) در نشست عمومی این مجلس صلح را در افغانستان یک ضرورت دانسته و از نشست تاشکند حمایت کرد.
آقای مسلمیار ابراز امیدواری کرد که نشست صلح تاشکند نتیجهی مثبت درپی داشته باشد.
محمد علم ایزدیار، معاون اول مجلس سنا گفت که معضل افغانستان داخلی نیست و ابعاد منطقهیی و جهانی دارد؛ پس لازم است در راستای صلح در افغانستان اجماع منطقهیی و جهانی بهوجود آید.
آقای ایزدیار افزود: «تا سه سال قبل حساسیتهای منطقهیی در مورد حضور نیروهای خارجی در افغانستان کمتر بود، ولی اکنون این مسأله پیچیدهتر شده است و کشورهای منطقه در امور افغانستان دخالت میکنند.»
به گفتهی او، شرکت کنندگان نشست تاشکند باید روی عوامل مداخلات کشورهای منطقه و جهان در افغانستان تمرکز بیشتر نماید و یک راه منطقی برای ختم جنگ در افغانستان جستوجو کنند.
انارکلی هنریار، یک عضو مجلس در این مورد گفت: «نشست تاشکند یک اقدام تاریخی در راستای تأمین صلح در افغانستان است و امیدواریم که ۲۴ کشور متحد افغانستان بهویژه امریکا و ناتو بر پاکستان فشار وارد کنند تا دست از حمایت تروریسم بردارد.»
نبیه مصطفیزاده نیز گفت که اشتراک کنندگان نشست تاشکند باید کشورهای را که از تروریسم حمایت میکنند زیر فشار قرار دهند تا صلح در منطقه تأمین شود.
خانم مصطفیزاده افزود، در صورت که جنگ در افغانستان ادامه داشته باشد و حامیان تروریسم دست از حمایت تروریستان برندارند، هیچ کشوری در منطقه آرام نخواهد ماند.
تردید برخی سناتورا در مورد نشست تاشکند
در همین حال برخی دگیر از سناتوران در مورد نشست تاشکند تردید دارند. عبدالله قرلق، یک عضو سنا گفت تا زمانیکه حامیان تروریسم دست از حمایت طالبان و داعش بر ندارند، توقع صلح در افغانستان نمیرود.
جمعهالدین گیانوال، دیگر عضو مجلس سنا نیز گفت که موقف دولت و مردم افغانستان صلح است ولی امریکا و بهویژه پاکستان طرف اصلی جنگ در افغانستان است.
آقای گیانوال افزود: «نسبت به نشست تاشکند خوشبین نیستم؛ زیرا امریکا در افغانستان صلح نمیخواهد و در برابر لانههای تروریسم اقدام نمیکند؛ پس باید شورای ملی و حکومت افغانستان بر امریکا فشار وارد کند تا لانههای تروریستی را در خاک پاکستان هدف قرار دهد و آنگاه در طالبان مجبور خواهند شد صلح کنند.»
نشست تاشکند صبح امروز با سخنرانی رؤسای جمهور افغانستان، ازبکستان و فدریکا موگرینی مسوول روابط خارجی اتحادیه اروپا افتتاح شد. در این نشست نمایندگان ۲۳ کشور منطقه و جهان از جمله امریکا، روسیه، هند، ایران، پاکستان و عربستان سعودی در مورد صلح افغانستان و منطقه گفتوگو میکنند.
نوشته سناتوران: اشتراککنندگان نشست تاشکند بر حامیان هراسافگنان فشار بیاورند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.