روزنامه اطلاعات روز - مردم سالاری را پدید می آورد
اطلاعات روز: شماری از احزاب و جریانهای سیاسی امروز (شنبه، ۲۳ سرطان) در نشستی در کابل خواستار ابطال روند ثبت نام رأیدهنگان شدند و اعلام کردند که ثبت نام رأیدهندگان مجدداَ و با استفاده از تکنالوژی بایومتریک انجام شود.
رهبران و نمایندگان این احزاب و جریانهای سیاسی پس از یک نشست مشورتی اعلامیهیی مشترکی را امضا کردند که در آن روند کنونی ثبت نام رأیدهندگان «ناقص، فسادزا، زمینهساز تقلب و بحرانآفرین» توصیف شده است.
در این نشست گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی، صلاحالدین ربانی رییس حزب جمعیت اسلامی، محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، یونس قانونی معاون شورای حراست و ثبات، باتور دوستم رییس حزب جنبش ملی، انورالحق احدی رییس جبهه ملی نوین افغانستان، سید حامد گیلانی رهبر حزب معاذ ملی، اسدالله سعادتی نماینده حزب وحدت اسلامی افغانستان و ضرار احمد مقبل نماینده حامد کرزی رییسجمهوری پیشین کشور حضور داشتند.
در اعلامیهی آنان آمده است: «ما احزاب، جریانهای سیاسی و شخصیتهای ملی، روند کنونی ثبت نام را -که به دلیل عدم محاسبه دقیق و برخورد غیرتخصصی با این پروسه، حکومت و کمیسیون مستقل انتخابات وقت گرانبهای مردم افغانستان را به هدر داده و میلیونها دالر هزینه کردهاند- ناقص، فسادزا، زمینهساز تقلب و بحران آفرین میدانیم و برای برگزاری انتخابات شفاف، بدون تقلب و قابل قبول برای همه طرفهای سیاسی، خواست ما این است که هرچه عاجل این پروسهی ثبت نام که نمیتواند جلو تقلب را بگیرد، باطل اعلان شود و ثبت نام مجدد، با استفاده از تکنالوژی بایومتریک آغاز گردد.»
این جریانهای سیاسی همچنان خواستار تغییر نظام انتخاباتی از سیستم فعلی (سیستم رأی واحد غیرقابل انتقال) به نظام چندبعدی (MDR)شدند. در اعلامیه آمده که در نظام انتخاباتی چندبعدی برای تمامی باشندگان افغانستان اعم از مهاجرین، بیجاشدگان داخلی و کسانی که در مناطق ناامن به سر میبرند، زمینه استفاه از حق رأیشان فراهم است و هر فرد واجد شرایط میتواند در نزدیکترین حوزه انتخاباتی رأی خویش را به کار گیرد.
به باور آنان نظام چندبعدی سه ویژگی دارد: حفظ توازن نمایندگی در ولایات، حفظ توازن قومی در سطح کشور و ایجاد فرصتهای برابر و حفظ عدالت بین نامزدان حزبی و نامزدان مستقل.
از سوی هم این احزاب و جریانهای سیاسی بار دیگر با تأکید بر ایجاد یک اتاق نظارت برای احزاب سیاسی و نهادهای بیطرف مدنی خواستار فراهم شدن زمینهی نظارت احزاب سیاسی بر تمام پروسههای انتخابات شدند.
در اعلامیه آمده: «در صورتی که حکومت، کمیسیون مستقل انتخابات و جامعه جهانی به این خواستهای معقول و برحق احزاب و جریانهای سیاسی و شخصیتهای مهم ملی تمکین نکنند و این پروسه معیوب و بحرانزا را همچنان پیش برند، ما تمام گزینهها را قابل بحث دانسته و از همه امکانات مان برای جلوگیری از اجرای آن که به صورت قطع برای افغانستان بحرانآفرین است، استفاده میکنیم.»
در همین حال کمیسیون مستقل انتخابات در واکنش به این خواسته احزاب سیاسی میگوید که کمیسیون مطابق تقویم انتخاباتی و پلان عملیاتی روند انتخابات را به پیش میبرد تا انتخابات را در سراسر افغانستان برگزار کند.
عزیزالله ابراهیمی، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات به اطلاعات روز گفت که اگر هدف این احزاب و جریانهای سیاسی شفافیت بیشتر در انتخابات است، میتوانند نقش نظارتی خود را بر روند انتخابات افزایش دهند.
او روند انتخاباتی فعلی را نسبت به انتخاباتهای قبلی در افغانستان «بسیار» شفافتر عنوان کرد.
نوشته شماری از احزاب و جریانهای سیاسی خواستار ابطال روند ثبت نام رأیدهندگان شدند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.