اطلاعات روز: جان ساپکو، سربازرس ویژهی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) از وزارت دفاع امریکا خواسته است تا در مورد دهها هزار «سرباز خیالی» در صفوف نیروهای امنیتی افغان که معاش میگیرند اما وجود فیزیکی ندارند، اطلاعات دهد.
جان ساپکو گفته است: «تفاوت میان توانایی نیروهای امنیتی افغان و شمار واقعی آنها سوال برانگیز است. آیا وزارت دفاع امریکا تدابیر لازم را برای جلوگیری از ضایع شدن پول امریکا در هزینهی «سربازان خیالی» در دست دارد یا نه.»
نامهی جان ساپکو که اکنون منتشر شده است، در ماه آگست امسال از سوی دفتر بازرس ویژهی امریکا به وزارت دفاع آن کشور فرستاده شده بود.
آقای ساپکو، در نامهی خود با اشاره به گزارشهای رسانهیی نوشته است که «مقامها در هلمند گفتهاند حدود نیمی از نیروهایی که روی کاغذ هستند، وجود فیزیکی ندارند و حقوق آنها به [جیب] مقامهای فاسد میرود.»
ساپکو همچنان گفته: «گزارشهای مداوم که بیانگر اختلاف بین نیروهای موجود افغان و شمار واقعی آنها است، پرسشهایی را بهمیان میآورد که آیا دولت امریکا اقدامات لازم را برای جلوگیری از مصرف پول مالیهدهندگان بالای سربازان خیالی، اتخاذ می کند.»
گزارش از وجود سربازان خیالی در صفوف نیروهای امنیتی افغانستان تازگی ندارد. پیش از این نیز گزارشهایی منتشر شده که نشانگر وجود سربازان خیالی در جمع این نیروها است. مقامها در وزارت دفاع در حالی که وجود مشکلات در این وزارت را رد نمیکنند اما حضور «سربازان خیالی» را تکذیب میکنند.
درماه میزان سال گذشته در پی افزایش ناامنیها در کشور، رییسجمهور غنی اعلام کرد که در چهارچوب نیروهای امنیتی افغان آمار خیالی وجود دارد و در این مورد بررسیها آغاز شده است . اما تاکنون آمار این سربازان خیالی منتشر نشده است.
در ماه ثور امسال نیز سیگار در گزارشی، نبود اطلاعات مورد اعتماد در مورد شمار واقعی نیروهای امنیتی افغانستان را دومین چالش اصلی فراراه توسعهی تواناییهای این نیروها عنوان کرده و گفته بود که در حال حاضر نه امریکا و نه متحدان افغانستان نمیدانند که شمار واقعی این نیروها به چند میرسد.
در گزارش بازرس ویژهی امریکا برای بازسازی افغانستان که به کنگرهی و وزارت دفاع امریکا ارائه شده بود همچنان آمده، مشخص نیست که چه تعداد این نیروها در حال انجام وظیفه هستند و چه تعداد دیگر نیستند.
در گزارش آمده بود که هرچند سقف تعیین شده برای تعداد کل نیروهای ارتش و پولیس افغانستان ۳۵۲ هزار است، اما هیچگاهی این نیروها به این تعداد نرسیده است. در آخرین آمارهایی که از شمار نیروهای امنیتی افغانستان منتشر شده، تعداد این نیروها را نزدیک به ۳۲۰ هزار نشان میدهد.
در ماه دلو سال گذشته وزارت دفاع امریکا (پنتاگن) اعلام کرد از این پس به سربازان واقعی افغانستان معاش پرداخت میکند نه به هزاران سرباز خیالی.
سیستم بایومتریک
آقای ساپکو در این نامه به وزارت دفاع امریکا گفته است که معاش سربازان خیالی به جیب افراد فاسد میرود. اما محمد رادمنش، معاون سخنگوی وزارت دفاع به بیبیسی گفته است که حقوق سربازان دفاعی افغان از طریق بانکها پرداخت میشود و بانکها تدابیر لازم خود را برای شناخت مشتریانشان دارند.
آقای رادمنش همچنین گفته است که قرار است سیستم بایومتریک در سراسر ارتش روی کار آید. به گفتهی آقای رادمنش، بعد از فعال شدن این سیستم تعداد دقیق نیروها روشن خواهد شد و با سیستم بایومتریک احتمال فساد هرچه بیشتر کاهش خواهد یافت.
با اینحال جان ساپکو گفته است که سیستم بایومتریک تنها زمانی میتواند تاثیر داشته باشد که آمار دقیق نیروها همواره گرفته و بهروز شود.
نوشته سیگار از وزارت دفاع امریکا خواستار توضیح در مورد دهها هزار سرباز خیالی افغان شده است اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.