روزنامه اطلاعات روز - مردم سالاری را پدید می آورد
اطلاعات روز: وزارت معارف افغانستان با راهاندازی «اولین راهنمای حفظالصحه دختران» اعلام کرد که درحدود ۷۰ درصد دختران دانشآموز افغان از ترس عقیم شدن، در دوران قاعدگی حمام نمیکنند.
میرویس بلخی، سرپرست وزارت معارف امروز (سهشنبه، ۸ عقرب) در مراسمی که به این مناسبت در مرکز رسانههای حکومت برگزار شده بود همچنان گفت که براساس یافتههای ادارهی یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، حدود ۲۹ درصد دخترانی که عادت ماهوار دارند، برخی از روزها به مکتب حاضر نمیشوند.
آقای بلخی افزود که ۸۰ درصد دختران نیز اجازه نداشتهاند تا در جریان عادت ماهوار در مراسمهای عروسی، تشییع جنازه و… شرکت کرده و یا به زیارتگاهها بروند. در کنار این، ۵۰ درصد دختران تا زمان شروع اولین عادت ماهوار شان در مورد قاعدگی آگاهی قبلی نداشتهاند.
سرپرست وزارت معارف در بخشی از صحبتهایش گفت: «دختران حق قطعی برای تحصیل دارند. اگر آنان به علت نداشتن محصولات صحی یا تشنابهای پاک و مخصوص نتوانند به دروس حاضر شوند، این حق را از دست میدهند.»
وزارت معارف افغانستان استدلال میکند که موجودیت امکانات بهتر در مکتبها نه تنها به تعهد جهانی برای دسترسی جهان به آب پاک کمک میکند، بلکه برای دستیابی به اهداف توسعهی پایدار در رابطه به آموزش با کیفیت، برابری جنسیتی و سلامت نیز ضروری است.
این وزارت برای آگاهیدهی درباره دوران قاعدگی دختران، برنامهیی را با اشتراک نمایندگان معارف از سراسر کشور در کابل راهاندازی کرده است. حاصل این برنامه تهیهی کتاب رهنمودی دورهی قاعدگی است که آمادهی چاپ گردیده است.
در کنار این وزارت معارف در نظر دارد تا برنامههای فراهمسازی آب در نزدیک تشنابها در مکتبها، آموزش معلمان برای آگاهیدهی دختران از تجارب دورهی قاعدگی و ترتیب شیوههای موثر برای رفتار والدین و معلمان با دختران را در دهه معارف اجرا کند.
مادران سالم
رولا غنی، بانوی نخست کشور نیز در این مراسم گفت که توجه به حفظالصحهی شخصی و تغذیهی مناسب در دوران نوجوانی برای دختران، برای رشد بهتر مهم است و میتواند به جلوگیری از عوارض و معلولیتهای صحی کمک کند.
خانم غنی گفت که دختران با حفظالصحهی خوب میتوانند کنترل بیشتری بر بدن خود داشته با افزایش اعتماد به نفس خود، حضورشان را در مکتبها بهبود بخشند.
به گفتهی او، دختران سالم امروز مادران آیندهیی هستند که از فرایند مادر شدن محافظت میکنند و میزان مرگومیر را در میان مادران جوان کاهش میدهند.
ادل خدر، نمایندهی یونیسف نیز گفت که امروز یک فرصت مهم برای شکستن تابوها و تشویق دختران است که منحیث زنان سالم و آگاه بزرگ شوند، زنانی که بتوانند تندرستی خود را با خانوادهها و جوامع خود شریک سازند.
او گفت که تغییرات جسمی و روحی مربوط به بلوغ، فرایند عادی زندگی بوده و شناختن قاعدگی و حفظالصحهی قاعدگی بسیار مهم است. به باور او، این امر مانع عمده برای آموزش و توانمندسازی دختران است.
نمایندهی یونیسف تأکید کرد: «ما یک تعهد جمعی داریم تا اطمینان حاصل نماییم که هر دختر در هر شهر، شهرک، جامعه و روستا و در هر خانواده به دلیل عدم آگاهی در مورد مدیریت حفظالصحهی قاعدگی، آموزش را از دست ندهد و از وقار دختر بودن لذت ببرد.»
مقامهای حکومت افغانستان در مراسم راهاندازی راهنمای حفظالصحهی دختران میگویند که هدف اصلی این راهنما از بین بردن تابوها و بالا بردن سطح آگاهی دختران نوجوان و زنان افغان برای مدیریت مناسب حفظالصحهی قاعدگی است.
نوشته ۷۰درصد دختران دانشآموز افغان به دلیل ترس از عقیمشدن، در دورهی قاعدگی حمام نمیکنند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.