اطلاعات روز: دفتر نی یا حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان در یک گزارش تازه در مورد خشونت علیه خبرنگاران اعلام کرده است که در ۱۰ ماه امسال میلادی برابر به هشت سال گذشته خبرنگاران و کارمندان رسانهیی در افغانستان مورد خشونت قرار گرفتهاند.
در گزارش نی که امروز (یکشنبه، ۹ عقرب) منتشر شده، آمده است که در جریان سال روان میلادی ۳۷۷ مورد خشونت علیه خبرنگاران صورت گرفته است.
دفتر نی میگوید هرگاه این رقم با سالهای گذشته مقایسه شود، برابر با مجموع خشونتهایی است که در هشت سال گذشته علیه خبرنگاران صورت گرفته است.
همچنان این گزارش نشان میدهد که در دو ماه اخیر آمار خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهیی بهشدت بالا است. دفتر نی میگوید در دو ماه اخیر سال روان معادل با هشت سال گذشته خشونت علیه خبرنگاران کشور اتفاق افتاده است.
در گزارش آمده، یافتههای دفتر نی نشان میدهد که در سال روان میلادی بهطور بیسابقهیی خبرنگاران و کارمندان رسانهیی در چهار ولایت «شدیداً» مورد تهدید و بدرفتاری قرار گرفتهاند.
ارقامی که از رویدادهای خشونت علیه خبرنگاران در دفتر نی ثبت شده، نشان میدهد که در دو ماه گذشته مجموعأ ۲۹۲ تن خبرنگار و کارمند رسانهیی از اثر تهدید و خشونت حتا موقتاً مجبور به ترک وظایف و نیز ترک محل کار و محل زندگی شان شدهاند.
نی میگوید بر اساس این ارقام، ۹۶ خبرنگار در ولایت قندوز، ۷۵ تن در هلمند، ۱۰۸ تن در فراه و ۱۳ تن در ولایت ارزگان از اثر فشارهای فزایندهی تهدیدآمیز بهطور مؤقت مجبور به ترک وظایف و محل زندگی شان شدهاند.
از سوی دیگر این نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان میگوید ارقامی که از سوی نی ثبت شده در حالیست که در سراسر افغانستان ۸۵ مورد خشونت دیگر نیز در برابر خبرنگاران بهطور انفرادی و گروهی به ثبت رسیدهاست. در مجموع در سال جاری میلادی ۳۷۷ مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهیی رخ داده است.
در گزارش آمده که موضوع تکاندهندهتر از همه قتل ۱۳ خبرنگار در سال جاری است.
نظر به آمار دفتر نی، در ۱۵ سال گذشته بهطور اوسط ۴۸ مورد خشونت علیه خبرنگاران اتفاق افتاده بود که با این حساب، خشونتهای امسال نسبت به سالهای گذشته بیسابقه است.
در گزارش نی عاملان خشونتهای علیه خبرنگاران واضح ساخته نشده است.
صدیق الله توحیدی، رییس دفتر نی امروز ضمن ارایه این گزارش گفت با آنکه در حال حاضر قانون دسترسی به اطلاعات توشیح شده، کمیته مصونیت خبرنگاران آغاز به کار کرده و رییسجمهورغنی فرمان روند تسریع اطلاعی دهی را صادر کرده است اما با آن هم ما شاهد کاهش خشونتها علیه خبرنگاران نیستیم.
پروندههای خشونت علیه خبرنگاران باید پیگیری شود
دفتر نی از مراجع مربوطهی دولتی خواسته که نتایج بررسی پروندههایی که به نهادهای کشفی، عدلی و قضایی فرستاده شده است هرچه زودتر به آنها رسیدگی نموده و عملاً این پروندهها را تحت تعقیب عدلی و قضایی قرار دهند.
نی از دولت خواسته باید پاسخ بگوید که با موجودیت قوانین نافذه و نیز حکم جدید رییسجمهور در باره حق دسترسی به اطلاعات و حمایت از خبرنگاران چرا و به چه دلیل خشونت و بدرفتاری نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است؟
آقای توحیدی نیز گفت که در سال جاری، کمیسیون مشترک دولتی- رسانهیی برای بررسی خشونتها علیه خبرنگاران ایجاد شد و تاکنون پروندههای زیادی به وزارت امور داخله و دادستانی فرستاده شده است که تاکنون نتایج بررسی این پروندهها معلوم نیست.
همچنان این نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان از دولت میخواهد که به این خواست رسانهها و خبرنگاران در رابطه به استخدام نیروهای ویژه مبنی بر تأمین امنیت رسانهها و مراکز خبررسانی توجه جدی نمایند.
نوشته نی: در ۱۰ ماه امسال برابر به هشت سال گذشته خبرنگاران مورد خشونت قرار گرفتهاند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.