اطلاعات روز: نهادهای ناظر انتخاباتی میگویند که از کارکردهای ۲۰ روزهی کمیشنران جدید کمیسیون مستقل انتخابات راضی نیستند.
این نهادها از آنچه که کُندکاری در کار کمیسیون مستقل انتخابات میخوانند، سخت انتقاد میکنند.
سه هفته میشود که کمیشنران جدید کمیسیون مستقل انتخابات آغاز به کار کردهاند، اما نهادهای ناظر انتخابات میگویند که نمیدانند تاکنون چه کارهایی را برای آوردن اصلاحات در این کمیسیون انجام دادهاند.
هرچند اولویت کاری این کمیشنران پرداختن به فهرست رایدهندگان، روشن ساختن حوزههای انتخاباتی و رفتن به روند عملیاتی انتخابات مجلس نمایندگان و شورایهای ولسوالیها بوده است، گفته میشود که به هیچ کدام این اولویت تاکنون پرداخته نشده است.
نعیم اصغری، مسئول برنامههای دیدبان انتخابات آزاد و عادلانه (فیفا) امروز در نشستی خبری، گفت: «کندی در کار که یکسو، حتا معلوم نیست که این کمیشنران چه میکنند، آنچه هویدا است همین است که کارهای کمیسیون مستقل انتخابات خیلی به کندی پیش میرود.»
نعیم ایوب زاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان گفت: «کند کاریها در کار کمیسیون مستقل انتخابات به نفع روند انتخابات نیست و سبب میشود که در سال آینده انتخابات شفاف نداشته باشیم و نباید این کمیسیون وقت را تلف کند، بلکه باید با جدیت کارهایش را دنبال کند.»
نهادهای ناظر انتخاباتی به این باور استند که این کمشنران کارهای بسیار در پیش دارند که بیدرنگ باید انجام دهند.
اما سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات گفته که رهبری جدید این کمیسیون در حال ساختن راهکاری است که بر بنیاد آن چگونهگی تنظیم حوزههای انتخاباتی، تهیه فهرست رأیدهندگان و زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها روشن خواهد شد.
گلاجان عبدالبدیع صیاد، دبیر و سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات گفته: «یک طرحی کلی میسازیم که در آن تمامی موضوعها، چون: حوزههای انتخاباتی، تقویم انتخابات، توزیع تذکرههای الکترونیکی و چگونهگی برگزاری انتخابات را در بر میگیرد.»
بدون توزیع تذکرههای الکترونیکی انتخابات بازهم به بحران خواهد رفت
از سوی دیگر نهادهای ناظر انتخابات باور دارند که اگر روند توزیع تذکرههای الکترونیکی آغاز نشود، انتخابات افغانستان بازهم با بحران مشروعیت روبهرو خواهد شد.
این نهادها از رهبران حکومت وحدت ملی میخواهند که اختلافهای شان را کنار بگذارند و روند توزیع تذکرههای الکترونیکی را آغاز کنند.
جانداد سپینغر، رییس شبکهی اکسین گفته است، با توزیع تذکرههای الکترونیکی فهرست رایدهندگان انتخابات مشخص میشود و اگر در انتخابات تقلب نیز شود، با استفاده از فهرست میتوان مشکل تقلب حل را کرد.
کمیسیون مستقل انتخابات نیز توزیع تذکرههای الکترونیکی را بر شفافیت انتخابات بسیار تأثیرگذار میداند.
عبدالبدیع صیاد گفته: «اگر تذکرههای الکترونیکی توزیع شود، نهتنها در روند انتخابات مؤثر است، بل در امنیت و بخشهای دیگر نیز موثر است، اما [در صورت توزیعنشدن] ما راه بدیل نیز داریم.»
قرار بود روند توزیع آزمایشی تذکرههای الکترونیکی در ۲۸ اسد ۱۳۹۴ آغاز شود، اما این روند به یکبارهگی به تأخیر افتاد و اکنون به یک موضوع فراموششده مبدل شدهاست.
نوشته نارضایتی نهادهای ناظر انتخاباتی از کارکرد ۲۰ روزهی کمیشنران جدید کمیسیون انتخابات اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.