اطلاعات روز: وزارت اطلاعات و فرهنگ اعلام کرده است که در ۱۰ سال گذشته ۵۲۶۷ اثر تاریخی را از ولایتهای مختلف کشور جمعآوری کرده است.
همچنان این وزارت میگوید در سالهای گذشته به کمک گروه باستانشناسی فرانسه در سراسر کشور حدود پنج هزار محل باستانی تشخیص شده و کاوش در این محلات تا پنج سال آینده ادامه خواهد یافت.
عبدالقدیر تیموری، رییس ادارهی باستانشناسی وزارت اطلاعات و فرهنگ روز یکشنبه، پنجم جدی در نشست خبری گفت که آثار جمعآوری شده شامل مجسمههای سنگی و گلی، سکههای طلا، نقره، برنز و دهها قلم اثر دیگر میشود در اثر کاوشهای باستانشناسی کشف شده است.
آقای تمیوری افزود این آثار که مجموع آن به ۵۲۶۷ قلم میرسد، از سراسر کشور و از جمله از شماری از محلات تاریخی در ولایتهای مختلف کشف شده است. بهعنوان مثال از ولایت لوگر و بهویژه معدن مس عینک ۲۳۹۲ قلم اثر تاریخی بهدست آمده است.
به گفتهی او، از ولایت کابل ۱۶۷ قلم اثر تاریخی، از بلخ ۱۰۳۷ قلم، از بامیان ۶۲۲ قلم، از میدان وردگ ۵۳۱ قلم و غزنی ۲۲ قلم بهدست آمده که این آثار به موزیم ملی و سایر نهادهای مشابه تحویل داده شده است.
این مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت که این آثار بهلحاظ تاریخی متعلق به دورههای مختلف و برخی مربوط به زمان ساسانیان (۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی) و کوشانیان ( ۶۰ تا سال ۳۷۵ میلادی) میشود.
آقای تیموری در مورد نگهداری این آثار گفت که شماری از این آثار در موزهی محلی مسک عینک در لوگر نگهداری میشود و در برخی از محلات آثار غیرقابل انتقال مانند معبد نیز کشف شده است که یک واحد ویژه از آنها نگهبانی میکند. به گفتهی او، واحد ۰۱۲ پولیس، که ۵۰۰ سرباز دارد، در سراسر کشور از محلات باستانی نگهبانی میکند.
از سوی دیگر مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ که از تشخیص حدود پنج هزار محل باستانی در ساسر کشور خبر دادهاند، اما میگویند که شماری از این محلات در بخشهای زیر ادارهی مخالفان مسلح دولت قرار دارند.
وزارت اطالاعات و فرهنگ میگوید که بر بنیاد یک برنامهی پنجساله، یک نقشهی عمومی از بخشهای باستانی در کشور تهیه خواهد شد و نیز شماری از باستانشناسان برای فراگیری آموزشهای بیشتر به بیرون از کشور فرستاده خواهند شد.
بازگشتاندن آثار باستانی
شمار زیادی از آثاری که در گذشته از محلات مختلف تاریخی کشور کشف شده و در موزیمهای کشور نگهداری میشد، در زمان جنگهای داخلی به سرقت رفته و برخی از آنها را گروه طالبان در زمان حاکمیت خود بهدلیل این که «غیراسلامی» هستند، از بین بردند.
سید کمال سادات، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید که کسانی که اثرهای باستانی را در زمان جنگها به خانهها یا بیرون از شهرها انتقال دادهاند، باید این داشتههای تاریخی را دوباره به کشور برگردانند.
آقای سادات همچنان از کشورهایی که آثار تاریخی افغانستان به آنجا انتقال داده شده، خواست که این آثار را دوباره به افغانستان برگردانند.
بر بنیاد آمارهای مسئولان موزیم ملی افغانستان، در این موزیم حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار اثر باستانی نگهداری میشوند که نزدیک به ۳۰ هزار اثر از سالهای پیش از جنگهای داخلی در این موزیم ماندهاند.
نوشته کشف بیش از پنج هزار اثر تاریخی در ده سال گذشته و تشخیص حدود پنج هزار محل باستانی اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.