اطلاعات روز: مسئولان در اتاق تجارت و صنایع و وزارت تجارت میگویند که تاجران افغانستان در مسیر شاهراهها با ۶۲ نوع اخاذی غیرقانونی مواجهاند که این مشکلات آنان را خسته و ناامید کرده است.
در هفتههای اخیر بحث اخاذیهای غیرقانونی از تاجران و رانندگان در مسیر شاهراهها بیشتر موضوع بحث رسانهها و محافل مقامهای دولتی بوده است. اخیراً اتحادیهی باربری کشور بهدلیل اخاذی غیرقانونی نهادهای دولتی از رانندگان در مسیر شاهراهها اعتصاب کاری کرد.
امروز، هفتم جدی، حدود ۱۰ اتحادیه و ۱۳۰۰سرمایهگذارهای کوچک چهار ولایت کشور در نشستی در کابل چالشها و مشکلات فراراهشان را در یک اجندا گرد آوردهاند، تا نهادهای مسئول راهحلی برای آنها پیدا کند.
در این آجندا، اخاذیهای غیرقانونی، بروکراسی، فساد اداری، اخذ تعرفه به نامهای گوناگون، مشکل در اخذ ویزهی تجارتی، قاچاق کالاهای کشورهای همسایه، نبود مارکیت به کالاهای افغانستان، نبود بنادر معیاری، پایین بودن ظرفیت بارگیری، نبود بانکهای اختصاصی، سیاست احتکار کشورهای همسایه و ناامنی از چالشهای عمده در برابر تاجران گفته شده است.
محمد قربان حقجو، معیین وزارت تجارت و صنایع در مورد اخاذیها گفت: «تصمیم بسیار جدی فعلاً در چوکات حکومت وجود دارد که اخاذیها از بین برود، ۶۲ نوع اخاذی زیر مطالعه قرار دارد و ما بهزودی نتیجهی آن را به سکتور خصوصی اعلام میکنیم که کدام آن از بین برده شده و چگونه یک سیستم را عیار کنیم که امکان تبارز فساد از بین برود.»
عتیقالله نصرت، رییس هیأت عامل اتاق تجارت و صنایع گفت: «اخاذیهای غیرقانونی یکی از مشکلات جدی دامنگیر سکتور خصوصی است، ۶۲ طرحی را با فهرست اخاذیها به دولت ارائه کردیم که به ما تعهد سپردند تا این اخاذیها را از بین ببرند، نوع اخاذی غیرقانونی وجود دارد که تاجران با آن دستوپنجه نرم میکنند اما تاکنون با آن اقدام اعملی صورت نگرفته است.
آقای حقجو گفت فساد در حکومت بهصورت شرمآوری وجود دارد و این پدیده زمانی اصلاح میشود که ادارات اصلاح شوند: «شما باور نمیکنید، بیش از ۷۰درصد کارمندان ما (وزارت تجارت و صنایع) یا فارغ صنف دوازدهم هستند یا چهاردهم. شما چطور میتوانید که با چنین وزارتی، تجارت را مدیریت کنید. در چنین ادارهیی چطور فساد نباشد. بسیار ضرور است که اصلاحات ساختاری تطبیق شود.»
تاجران افغانستان از قاچاق اموال نیز شکایت دارند. آنها میگویند بهدلیل عدم کنترل دولت بر مرزها، برخی از اقلام وارداتی بهصورت قاچاقی و بدون پرداخت محصول وارد افغانستان میشود که در نتیجه تجارت قانونی را ضربه میزند.
نوشته رکوردشکنی در اخاذی؛ از تاجران به ۶۲ شیوه اخاذی میشود اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.