اطلاعات روز: یاسین صمیم، سخنگوی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی سال گذشتهی میلادی را پرچالشترین سال فراراه توسعهی خدمات مخابراتی در افغانستان خوانده میگوید با آنهم وزارت مخابرات در سال مالی ۱۳۹۵ ۱۳.۷ میلیارد افغانی (حدود ۲۰۰ میلیون دالر) درآمد داشته است.
او در یک نشست خبری به روز یکشنبه، ۱۲ جدی، گفت که درآمد وزارت مخابرات نسبت به سال گذشته حدود ۲ میلیارد افغانی، ۱۷ درصد، افزایش یافته است.
به گفتهی آقای صمیم، از مجموع عواید سال ۱۳۹۵ حدود ۵.۹ میلیارد افغانی درآمد مستقیم وزارت مخابرات بوده که ۴.۲ میلیارد آن از مالیات دهدرصدی بر کریدتکارت موبایلها جمعآوری شده است. متباقی عواید این وزارت مربوط به عواید غیرمستقیم میشود که شامل مالیاتی است که از سوی وزارت مالیه از شرکتهای فعال در بخش مخابرات و تکنالوژی جمعآوری میشود.
آقای صمیم گفت تاکنون در بخش مخابرات و تکنالوژی در افغانستان ۲.۳ میلیارد دالر سرمایهگذاری شده و اکنون ۲۰۰ هزار نفر در این بخش مشغول کار هستند؛ ۴۰درصدشان را زنان تشکیل میدهد.
او گفت در حال حاضر کاربران خدمات مخابراتی در کشور به ۲۱ میلیون نفر رسیده که ۸۹ درصد نفوس افغانستان را تحت پوشش قرار میدهد.
براساس معلومات سخنگوی وزارت مخابرات، در سال مالی ۱۳۹۵ ساحه پوشش خدمات مخابراتی حدود ۴درصد و ساحه پوشش خدمات انترنت ۷درصد افزایش یافته است.
سال پرچالش اما پر دستاورد
آقای صمیم سال گذشتهی میلادی را سال پرچالش برای سکتور مخابرات خوانده وگفت بهدلیل تهدیدات امنیتی، عرضهی خدمات مخابراتی و پروسهی نظارت از این خدمات در ولایات مختلف با مشکلات جدی روبهرو شده است.
به گفتهی او از اوایل سال ۱۳۹۵ تاکنون ۴۴ سایت مخابراتی در سراسر افغانستان آتش زده شده و بیش از ۴۰۰ سایت مخابراتی برای مدتی مسدود شده است.
سخنگوی وزارت مخابرات از طولانی بودن پروسهی تدارکات بهعنوان یک معضل در توسعهی مخابرات یاد کرده و گفت که در سال جاری خورشیدی قرار بود ۲۵۰ پایه آنتن مخابراتی جدید در مناطق دور دست نصب شود اما پس از چندین بار به اعلان رفتن، نصب این پایهها عملی نشد.
یاسین صمیم میگوید وزارت مخابرات و تکنالوژی معلومات برای سال ۱۳۹۵ پروژههایی را در عرصههای مختلف از جمله توسعهی فایبر نوری، توسعهی خدمات مخابراتی، اتصال و تجهیز سایتها و ادارات دولتی، ارتقای ظرفیت و اصلاحات، حکومتداری الکترونیک، خدمات پُستی و نظارت و کنترل کیفیت خدمات پلان کرده بود که بیش از ۹۰درصد این برنامه تکمیل گردیده است.
او گفت در سال جاری بهطول ۹۶۸ کيلومتر شبکهی فايبرنوری، بر علاوه شبکهی ملی فايبر نوری به طول۳ هزار کیلومتر، در مسيرهای جديد از جمله در مناطق مرکزی، جنوب، جنوب شرق و شمال شرق کشور گسترش يافته است.
در سال مالی ۱۳۹۵ تعداد ۴۲۳ سایت جدید مخابراتی (BTs) و به تعداد ۲۴۲ دستگاه ارتباط قریه در ولایات کشور نصب و فعال شده است. به گفتهی وزارت مخابرات: «بیش از ۱۸ باب جواز مختلفالنوع توسط ادارهی اترا صادر گردیده، به بیش از ۳۹۲۸۷ مورد شکایات مشترکین در مورد کیفیت خدمات مورد رسیدگی قرار گرفته و به تعداد ۴۳ سیمباکس و ۲۳۶۹۵ سیم کارت غیرقانونی در همکاری با نهادهای امنیتی ظبط و توقیف گردیده است.»
کاهش نرخ انترنت
وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در گزارش سال مالی ۱۳۹۵ خود گفته است که در نتیجهی مذاکرات با کشورهای پاکستان و قرغیزستان نرخ انترنت کاهش یافته است.
یاسین صمیم گفت که در قبلاً افغانستان ۱۰GB انترنت را از قرغیزستان در بدل ۴۰۰ هزار دالر و از پاکستان در بدل ۲۵۰ هزار دالر بهدست میآورد اما امسال این مقدار از قرغیزستان در بدل ۲۰۰ هزار دالر و از پاکستان در بدل ۱۸۰ هزار دالر خریداری شده است و در حال حاضر نرخ یک MB انترنت برای مشترکین نیز از ۶۰ دالر به ۴۸ دالر کاهش یافته است.
تطبیق مرحلهی مقدماتی برنامهی دیجیتال کاسا (PPG) و تعقیب و نهاییسازی برنامهی اصلی با بانک جهانی، توسعهی تلفن دیجیتال و فایبرنوری در ولایات مختلف (قندهار، هرات، لوگر و کابل)، تطبیق پروژهی ارتقای ظرفیت مرکز ملی معلومات و پروژهی نقطهی تبادل انترنت (NIXA)، تطبیق سیستم مدیریت معلومات ریل تایم (Real Time Data Management System) و تکمیل تدارکات و تطبیق ۲۵۰ پایه آنتن مخابراتی شامل پروژهی نهم TDF در ۲۰۰ ولسوالی از جمله پلانهای اساسی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی است که برای سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده است.
نوشته حاصل دهدرصد مصرف کریدت شهروندان؛ سود ۴.۲ میلیارد افغانی وزارت مخابرات اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.