اطلاعات روز: محمد اشرف غنی، رییسجمهور میگوید اگر جهاد دیروز برای آزادی بود، جهاد امروز فرزندان ما برای آبادی است زیرا آزادی با آبادی تکمیل میشود.
آقای غنی که در مراسم بیستوهشتمین سالروز خروج شوری از افغانستان در ارگ ریاستجمهوری صحبت میکرد، گفت زمانی که قشون سرخ شوروی به افغانستان تجاوز کرد، اکثریت قاطع کشورهای جهان این تجاوز را محکوم کردند و جهاد مردم افغانستان را در مقابل قوای شوروی برحق دانستند.
رییسجمهور در این مراسم گفت: «دهاتی، شهری، شیعه و سنی، تعلیمیافته و بیتعلیم، ملا و امی همه به سنگر دفاع از وطن و استقلال شتافتند و برای نجات کشور دست به دست همدیگر دادند.»
به گفتهی آقای غنی تقدیر و تجلیل از مجاهدینی که بهخاطر آزادی وطن خود از همهی هستی خویش مایه گذاشتند و بزرگترین قربانیها را متقبل شدند، وظیفهی دینی و ملی ما است.
او گفت مجاهدتهای آن دوره را از آن پاس میداریم که جنگی به قصد ویرانی و تباهی، نزاع بر سر قدرت و ثروت نبود و به این هدف راه نیافتاده بود که منافع دشمنان دیرینهی این سرزمین به قیمت ویرانی شهر و قریهی ما برآورده شود.
آقای غنی در بخشی از صحبتهای خود گفت جهاد مردم افغانستان نبردی سلحشورانه بود که در آن نه از انتحار اثری بود و نه از انفجار مسجد. او گفت: «… و نه از تخریب مکتب، و نه از به خاکوخون کشیدن بیگناهان؛ که امروزه گروههای بدنام و مزدور بیگانگان بیمحابا به آن دست میزنند و هر روز بر طومار جنایتهای جنگی خود میافزایند.»
مشکلاتِ پس از جهاد
پس از خروج نیروهای ارتش سرخ از افغانستان، مجاهدین افغان با هم درگیر شدند و چندین گروه برای کسب قدرت باهم جنگیدند. اما رییسجمهور غنی میگوید بخشی از مشکلاتی که پس از پیروزی جهاد در کشور ما اتفاق افتاد، علاوه بر دخالت دستهای بیگانگان، برمیگشت به نبود امکانات و فرصتهایی که در آن زمان که آگاهی عمومی را تقویت کند، به فعالیتهای علمی و تخصصی میدان بدهد و ایجاد نهادهای مدنی قدرتمند را در پی بیاورد.
او گفت: «اما امروزه ما میتوانیم با استفاده از تجاربی که حاصل شده است به جبران آن مسایل بپردازیم، و از این راه به تحقق آرمانهای والای مجاهدین و شهدای افغانستان نایل شویم.»
آقای غنی گفت که آبادی تنها با فعالیتهای نظامی و تدابیر امنیتی حاصل نمیشود بلکه برای سهیم شدن همهی نیروهای ملی و متعهد به منافع علیای کشور لازم است.
آقای غنی تأکید کرد: «تنها با ترویج آگاهی و تقویت امید و اعتماد به آینده است که میتوانیم جلو افکار تخریبی، ایدئولوژیهای یاسآور، تبلیغات منفی، و شستوشوی مغزی جوانان را بگیریم و نگذاریم آنها شکار دامهایی شوند که از سوی گروههای تروریست و افراطی برایشان پهن میشود.»
مجاهدین آزردهخاطر؛ موافقتنامه با حزب اسلامی
رییسجمهور گفت که در سال روان موافقتنامه با حزب اسلامی بهرهبری گلبدین حکمیتار این زمینه را فراهم کرد که شماری از مجاهدین آزردهخاطر به خانهی بزرگشان افغانستان برگشته و در عمرانی و آبادانی وطن سهم خود را ادا کنند.
محمد اشرف غنی از تمامی مجاهدین و بزرگان جهادی خواست که همکاری خود را از اردوی ملی و پولیس دریغ نکرده و در تقویت صفوف آنان سهم خود را ادا کنند.
وی در این مراسم از طالبان نیز خواست دست از جنگ برداشته و به خانهیشان برگردند. او گفت: «افغانستان خانهی همه افغانهاست، پس برگردید و در این خانهی مشترک مانند سایر هموطنان خویش زندگی باعزت در فضای برادری را آغاز نمایید و در ویرانی کشور نه، بلکه در ترقی آن سهم خویش را ادا نمایید.»
سرور دانش، معاون دوم رییسجمهور نیز در این مراسم صحبت کرد و گفت تهاجم شوروی بر افغانستان از نگاه منطقهیی و بینالمللی هیچگونه مشروعیت حقوقی و سیاسی نداشت.
به گفتهی او، تهاجم شوروی از دید همهی جهانیان بهشمول نهادهای معتبر بینالمللی مثل سازمان ملل متحد، این تهاجم یک تجاوز آشکار و یک جنگ قدرتطلبانه و توسعهطلبانه تلقی میشد و حداکثر توجیه آن ادعای حمایت از یک گروه کوچک سیاسی متحد شوروی یعنی حزب دموکراتیک خلق و بهانهی دفاع از مرزهای جنوبی شوروی بود که از نگاه حقوق بینالملل این بهانهها نمیتواند دلیل مشروعی برای اشغال نظامی یک کشور مستقل و دارای حاکمیت محسوب شود.
آقای دانش گفت که روسیه نباید اشتباهات گذشته را تکرار کند.
موریانههای داخل نظام
عبدرب رسول سیاف، یکی از رهبران جهادی افغان خروج قشون سرخ از افغانستان را یک روز با عظمت در تاریخ کشور خواند و از رییسجمهور خواست تا به تمام نمایندگیهای سیاسی کشور هدایت بدهد که از این روز در سراسر جهان تجلیل نمایند.
او در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت فساد خطرناکترین دشمن نظام است و رییس نباید بگذارد این پدیده نظام را سقوط بدهد.
او گفت: «نظام را از بیرون کسی به زانو درآورده نمیتواند، هر قدر توطئهگرا پشت سرش باشند؛ از چیزی ما میترسیم که خدا ناخواسته بدنهی نظام را از داخل موریانه نخورد.»
او افزود: «فساد به اوج رسیده که خدا ناخواسته ما به سرنوشت ملتهای مقهور و غضبگرفتهشده، قرار نگیریم.»
شوروی سابق در ششم جدی سال ۱۳۵۸ افغانستان را اشغال کرد و در پی بیش از ده سال جنگ با مجاهدین، آخرین سرباز این کشور به تاریخ ۲۶ دلو سال ۱۳۶۷ از فراز پل دسوتی برفراز دریای آمو گذشت. وزارت کار سهشنبه، ۲۶ دلو را به همین مناسبت رخصتی عمومی در کشور اعلام کرده بود.
نوشته دعوت غنی از طالبان؛ در ترقی کشور سهم بگیرید اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.