اطلاعات روز: رییسجمهور غنی میگوید انکشاف آبهای افغانستان به نفع مردم افغانستان و منطقه است و همسایههای افغانستان نباید از ایجاد بندها و شبکههای استفاده از منابع آبی نگران باشند.
آقای غنی که در چهارمین کنفرانس ملی زیر عنوان «آب و انکشاف پایدار» در ارگ ریاستجمهوری صحبت میکرد، گفت توقع ما از کشورهای همسایهی ما این است که از ایجاد بندها و شبکههای استفاده از منابع آبی پشتیبانی کنند زیرا استفادهی درست از آن تنها در صورتی امکان پذیر میشود که آبها پیشبینیپذیر شوند.
آقای غنی به روز یکشنبه، ۱۵ حوت، گفت آب یکی از عوامل مهم در همکاریهای منطقهیی است و با تدوین چارچوبهای حقوقی و قراردادهایی به اساس منافع دوجانبه یا چندجانبه میتوان زمینهی استفادهی بهتر از آبها را فراهم کرد.
به گفتهی رییسجمهور غنی، موقعیت جغرافیایی افغانستان در قلب آسیا، برای افغانستان این چانس بزرگ استفاده از منابع عظیم و فراوان را میدهد و زمینهی بیرون شدن از جنگ و افزایش همکاریهای منطقوی را نیز فراهم میسازد.
او گفت: «آبهای افغانستان از منابع مهم طبیعی و سرمایهی مردم ما میباشند که ما تا اکنون از ارزش و اهمیت واقعی آب بیخبر ماندیم و در زمینهی تنظیم و مدیریت درست آن ضرورت به کار بیشتر داریم.»
آقای غنی به این باور است که اگر منابع آبی موجود در کشور، زحمات مردم، موقعیت جغرافیایی، آب، خاک، معادن، سرمایه و زیباییهای طبیعی را یکجا نموده و از آنها استفادهی درست بکنیم، نسبت به برخی از کشورهای جهان در یک زمان کم از فقر بیرون خواهیم شد.
به گفتهی او افغانستان از برکت مدیریت درست منابع عظیم خود میتواند در مدت ۲۰ سال آینده به یک کشور نسبتاً مرفهی متوسط در جهان مبدل شود.
آقای غنی همچنان گفت که مدیریت درست آب میتواند نیاز افغانستان را به واردات انرژی کاهش بدهد و افغانستان را به مرز خودکفایی برساند.
به گفتهی رییسجمهور ساختارهای کنونی در بخش آب جوابگوی نیازهای افغانها نمیباشد و مدیریت منابع آبی نیاز به بازنگری دارد. او گفت: «ما خوب میدانیم، آب آبروی ماست و حفظ آبروی ما هدف ملی ماست. امروز یکی از موضوعات عمدهی عدم عدالت در توزیع آب است و امید که این کنفرانس را به یک بحث اساسی احیای نظام تقسیم آب بهصورت عادلانه و اساس شریعت ترتیب کنیم.»
علی احمد عثمانی، وزیر انرژی و آب افغانستان هدف از برگزاری کنفرانس ملی آب را گفتوگو دربارهی منابع آبی میان پالیسیسازان، ادارات سکتوری، متخصصان آب و تمویل کنندگان بینالمللی خواند و گفت که این کنفرانس به شکل دورهیی برگزار میشود که پس از برگزاری چهار کنفرانس، کنگرهی ملی آب نیز دایر خواهد شد.
وزیر انرژی و آب گفت افغانستان در بخش آب با چالشهایی چون مقدار بارندگی، پراکندگی زمانی و مکانی بارندگی و زمان بارندگی مواجه میباشد.
او در ادامه گفت گفت: «مشکل سوم تناسب آب و جمعیت و بحران است و چالش چهارم مشکل مدیریت و کنترل آب است و مشکل پنجم هم مدیریت همهجانبهی آب است.»
چهارمین کنفرانس ملی آب درحالی برگزار میشود که تحقیقات در زمینهی مدیریت منابع آبی در افغانستان برآورد کرده است که افغانستان تنها از ۳۰ درصد آب خود استفاده میکند. باقی ۷۰ درصد آبهای افغانستان به کشورهای همسایه سرازیر میشود.
نوشته آب و انکشاف پایدار؛ همسایهها نگران نباشند اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.