اطلاعات روز: عبدالله عبدالله، رییس اجراییه میگوید که کار روی دیپلماسی آب بهمنظور مدیریت سالم و توسعهی منابع آبی از اولویتهای اصلی حکومت وحدت ملی است.
چهارمین نشست ملی سه روزهی «آب و توسعه پایدار» امروز (سهشنبه، ۱۷ حوت) پایان یافت. آقای عبدالله در این نشست گفت که مدیریت منابع آبی کشور میتواند در سرنوشت نسلهای آینده و اقتصاد کشور نقشی مهمی را بازی کنند.
عبدالله تأکید کرد که، آیندهی افغانستان وابسته به مدیریت آب میباشد.
او افزود حکومت وحدت ملی برای حفظ و استفادهی مطلوب از آبهای افغانستان روی دیپلماسی قوی آب، غنامندی برنامههای ملی و توسعهی منابع آبی تلاش میورزد؛ اما در این زمینه، همکاری بخش خصوصی و استادان دانشگاهها، ضروری است.
به گفتهی او، در حال حاضر آب رکن اساسی توسعهی پایدار میباشد که بدون آن، دستیافتن به توسعه ممکن نیست.
رییس اجراییه تأکید کرد که ضایع شدن آب در افغانستان قابل پذیرش نیست، باید ذهنیت عمومی نسبت به اهمیت آن تغییر کند.
علی احمد عثمانی، وزیر انرژی و آب گفت: «شکست در منابع آبی جبرانناپذیر است. هرگاه ما منابع آبی را هدر دهیم تخریب کنیم و نابود سازیم هیچگاه فرصتی برای احیاء وجود ندارد.»
افغانستان منابع سرشار آبی دارد اما تنها از ۳۶ درصد این آبها کار میگیرد و بخش بزرگی آن به کشورهای همسایه میرود. در حال حاضر آبهای سطحی افغانستان به ۴۹ میلیارد متر مکعب آب میرسد و ۱۸ میلیارد متر مکعب آب دیگر را آبهای زیرزمینی میسازند .
براساس آمارها، در حال حاضر در حدود سه میلیون و پنجصد هزار هکتار زمین قابل کشت در کشور به علت نبود آب از کشت باز میماند.
آقای عثمانی میگوید وزارت انرژی و آب تلاش دارد که دیپلماسی آب را براساس نیازمندیهای جامعه و معیارهای مدرن تدوین نماید تا برای مدیریت و تأمین بهتر منابع آبی پاسخگو باشد.
اسدالله ضمیر بلخی، وزیر زراعت و آبیاری در این نشست گفت: «در صورتی که ما بتوانیم بهشکل درست آب خود را مدیریت کنیم نهتنها ما را به خودکفایی میرساند بل به اندازهیی آب داریم که با همسایگان ما هم در یک تعامل میتوانیم قرارداد با آنها داشته باشیم.»
همچنان در این برنامه، اعضای این نشست در یک قطعنامه نتایج بحث سه روزهشان را دربارهی توسعهی منابع آبی و چگونگی مدیریت سالم آن در کشور ارائه کردند.
آنان در این قطعنامه، از حکومت وحدت ملی خواستند که در زمینهی تقویت پروژههای کلان آبی، مدیریت سالم آن، تدوین یک دیپلماسی کاربردی آب و بازنگری استراتژیها و برنامههای قبلی توجه ویژه کند.
آقای عبدالله به اعضای این نشست وعده سپرد که مفاد این قطعنامه را در جلسهی شورای وزیران و در صورت ضرورت در کابینه مطرح میکند تا دربارهی مسایل ضروری تصمیم و اقدامات لازم صورت گیرد.
نوشته عبدالله عبدالله: مدیریت سالم آبها و توسعهی منابع آبی از اولویتهای اصلی حکومت است اولین بار در روزنامه اطلاعات روز پدیدار شد.